6 win-win med att äta mindre kött!

Kött är gott men det är en libanesisk curryquinoa också. Här kommer 6 win-win med att äta mindre kött!


  1. Minskade klimatutsläpp. Djuruppfödningen står för lika stora utsläpp som hela transportsektorn. År 2050 måste de globala utsläppen vara lägre än vad enbart kött-och mejeriproduktionen bidrar till idag. Det är mycket svårt att kraftigt reducera utsläppen från en ko. För ett frigående djur är det nästintill omöjligt eftersom metangasen från idisslandet går direkt till atmosfären. Metan är en 25 gånger starkare växthusgas än koldioxid. Genom att äta mindre kött bidrar du till minskade klimatutsläpp.
  2. Minskad antibiotikaresistens. Köttproduktionen bidrar även till en annan stor risk för mänskligheten - antibiotikaresistens. Idag ges mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. Svenskt kött är bra men inte fläckfritt. Jag vill hellre ha penicillin mot lunginflammationen om 50 år än 200g kött på tallriken idag. Genom att äta mindre kött ökar du chansen för att kunna få antibiotika i framtiden. 
  3. Minskad avskogning. Köper du kött från Brasilien så bidrar du oavkortat till avverkningen av Amazonas regnskog. Genom att äta mindre kött kan vi behålla stora delar av jordens fantastiska regnskogar. 
  4. Mer etiskt. Vi slipper föda upp och ha ihjäl djur bara för att äta dem. En svensk gris kvävs till medvetslöshet med koldioxid innan den skållas och får halspulsådern uppskuren. 
  5. Förbättrad hälsa. Kött är hälsoskadligt i den mängd vi äter idag. Medelsvenskens köttkonsumtion ger ökad risk för änd- och tjocktarmscancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att äta mindre kött stärker du din egen hälsa. 
  6. Mer energi. Kött är tung mat. Magen kräver mycket energi och blod för att smälta kött, det är energi som din hjärna behöver. Ät vegetariskt, framförallt på lunchen, så orkar du mer under eftermiddagen. Det är dessutom väldigt kul att prova ny mat och veg är extra framåt på det området!
Gör dig själv och framtida generationer en rejäl tjänst - välj, och lär dig laga, mer klimatsmart mat

/Petter


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kognitiv dissonans - varför vi väljer att skita i klimatet

Under ett ton koldioxid på ett - så har det gått!

Summerar mars månad - lägsta utsläppen någonsin.