Utsläppsrätter gör jobbet?!

Jag är inte helt förvånad över responsen på bloggen. Många är nyfikna vilket är jätteroligt! Många blir nog säkert lite provocerade också vilket jag myclet väl förstår. I jag tror att i Sverige har vi en generell bild av att vi är ganska miljömedvetna, vilket stämmer till viss mån. Vi har ett av världens bästa djurskydd, vi har nästan helt fossilfri el, vi har en stark källsorterings- och renhållningskultur, vi har världens mest ambitiösa utsläppsmål (att bli klimatneutrala till 2045) och dessutom framställs även Sverige som ett land som ligger långt fram i ny hållbar teknik. Vi är dessutom ett av få länder som lyckats sänka våra utsläpp sedan 90-talet och samtidigt haft stark ekonomisk tillväxt. Så det är inte konstigt att man känner sig lite trampad på tårna när jag kommer med mitt halvt obekväma projekt.

För andra delen av sanningen är att Sverige faktiskt är ett av de länder som släpper ut mest per peson i hela världen. Vi lever som om vi hade drygt 4 jordklot och vi har dessutom inget mål för våra utsläpp som orsaks i utlandet (exempelvis för importerat kött, utrikesflyg och i stort sätt allt som är importerat ifrån andra länder). Denna utrikesdel står för nästan hälften av våra utsläpp och denna del av våra utsläpp ökar till skillnad från våra inhemska utsläpp. 

Det är den nakna sanningen som vi tyvärr gömmer oss lite för mycket bakom. Men är då lösningen att alla behöver leva som jag ska göra detta året eller finns det andra lösningar, såsom en global koldioxidskatt eller utsläppsrätter? Svaret i min mening är både ja och nej. 

En global goldioxidskatt som är tillräckligt hög löser klimatfrågan. Det är det enkla svaret. Den skulle inte ens behöva vara särskilt hög. Ca 500 kr/ton enligt McKinsky 2008, dvs en genomsnittlig svensk skulle behöva pröjsa 5000 kr om året. Vi har faktiskt redan en  koldioxidskatt i Sverige. Men den gäller inte alla utsläpp och intäkterna går inte direkt till andra behövande länder. Men den har hjälpt oss att få ner våra inhemska utsläpp. Utsläppsrätter fungerar på liknande sätt.

Det finns dock två stora problem med koldioxidskatten. Det första är att det kommer att ta väldigt lång tid att få den på plats på grund av den globala världens komplexitet. Det är också svårt för politikerna att driva den, det är ju inte så att folket står på gatan och skriker efter en sådan skatt! Det är helt enkelt en ickefråga för svenska folket! 

Det andra problemet eller kritiken som riktas emot den är att den bidrar inte till ökad global rättvisa förutom att den löser klimatfrågan. Rika länder kan ”köpa sig fria”, njuta av de samhällen vi redan byggt upp med hjälp av fossila bränslen och fortsätta den rätt sjuka nykolonialismen där vi plundrar fattiga länder på dess naturtillgångar och billiga arbetskraft. 

Det är med andra ord en mer rättvis och betydligt snabbare metod att vi i den priviligierade delen av världen bestämmer oss för att minska vår klimatpåverkan genom egna mål, både från samhället och för privatpersoner. 

Jag tror att framtiden ser ut såhär. Du kommer i framtiden att orsaka betydligt lägre utsläpp. Dels för att du betalar det fulla priset för det du konsumerar (för du har varit med och krävt att detta kommer på plats) och dels för att du på grund av ditt etiska hjärta och din smarta hjärna har fattat beslutet att dra ner på några av dina mest klimatkrävande aktiviteter. Du tycker helt enkelt att det är lite viktigare att bidra till en bättre värld än att äta kött, köra bil, köpa prylar och flyga i samma utsträckning som du gör idag. Du är dessutom jätteglad att du numer äter mycket mer grönsaker, får mer tid att göra något produktivt när du åker kollektivt eller med tåg, bara har saker hemma som du faktiskt behöver och använder och faktiskt hinner uppleva kulturen fullt ut i det landet du väljer att då och då göra en längre resa till. 

Detta är mitt framtidshopp och min största önskan för Sverige i framtiden. 

Ha en fantastiskt härlig söndag i morgon! 

Gå ut och var ditt bästa jag! 

Vi hörs!

/Petter



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kognitiv dissonans - varför vi väljer att skita i klimatet

500g nötfärs - 5 dagars utsläpp!

Under ett ton koldioxid på ett - så har det gått!