Klimatsmart mat - lättaste sättet att vara miljömedveten i vardagen

Hallå!

Maten utgör en stor del av våra utsläpp, ca 20 procent för en medelsvensk. Det går dock snabbt och är kul att ställa om till mer klimatsmart mat. Man kan dra ner påverkan med 80 procent utan att bli varken vegan eller vegetarian. Det är dessutom ofta hälsosammare.

De största bovarna:
* Nötkött
* Griskött
* Lamm
* Mjölkprodukter (framförallt ost, smör och grädde)

De största fröjderna enligt mig:
* Grönkål, svartkål, spetskål och all annan härlig kål! Äts i stora lass!
* Havreprodukterna: smaksak men jag tar numer mycket hellre Oatlys iKaffe i koppen än mjölk.
* Becel Gold: innehåller dock palmolja. Ska undersöka andra alternativ också.
* Baljväxterna: bäst ur protein-, ekonomi och klimatsynpunkt.
* Quorn: ett köttsubstitut tillverkat av svampprotein. En ny favorit i vardagsmaten. Funkar bäst som färs eller bitar. Pris som svensk nötfärs ca 85 kr/kg. Smak: lika bra som kyckling enligt mig. Klimat: lite bättre än kyckling och fisk.
* Vilt: bättre än både quorn och baljväxter ur klimatsynpunkt. Etiska perspektivet enda minuset, jag undviker än så länge. Framtiden oviss.
* Kyckling och fisk: Klimatvänliga. Kommer att kunna ingå i framtidens hållbara kosthållning tillsammans med vegetarisk kost. Utfiskning dock ett stort globalt problem. Kyckling finns som färs, köttbullar, falukorv (stekkorv) mm och kan ersätta klimatbovarna inom charken. Funkar kanon till kidsen. Hälsosammare än nöt och gris.

Tips på recept på en klimatsmart spagetti med qournfärssås nedan. 10-15 gånger bättre än nötfärs ur klimatperspektiv. Lika god enligt mig.

https://www.quorn.co.uk/recipes/quick-spaghetti-bolognese

Stå inte utanför världshistoriens största omställning! Bli inte bara styrd, ta på dig ledartröjan själv då och då för tusan!

Allt gott!

/Petter



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kognitiv dissonans - varför vi väljer att skita i klimatet

500g nötfärs - 5 dagars utsläpp!

Under ett ton koldioxid på ett - så har det gått!