Fem klimattips till den äldre (och visa) generationen.

Alla behövs på resan mot fossilfriheten och klimaträttvisa. Varje kg CO2 som släpps ut idag ger mindre utrymme, större osäkerheter och högre kostnader för framtida generationer att bära. Här är fem klimattips till den äldre (och visa) generationen. 

  1. Tänk om kring bilen. Behövs bilen i vardagen? Kan jag gå med i en bilpool? Kan jag hyra bil när jag behöver den? Och om bilen verkligen behövs, kan jag byta till en elbil/ laddhybrid? Tills dess, tanka fossilbilen på Preem. De har 50 procent förnybart i sin diesel (Diesel Evolution) och 16 procent i bensinen  (Bensin Evolution - som nu finns på 84 stationer). Du minskar bilens utsläpp med 40 procent om du tankar Preems diesel! 
  2. Minska det röda köttet. Rött kött (nöt, lamm och gris) är skadligt för hälsan i de mängder vi konsumerar idag och bidrar starkt till klimatförändringarna och antibiotikaresistens. Är det svårt att komma på nya rätter? Minska mängden och välj i stället vilt i större utsträckning. En god renfilé gör ingen besviken. Vilt är mycket mer klimatvänligt.
  3. Flyget. Se över de resor som planeras. De går att resa inom Europa med tåg. På flygresor.se kan man numer även filtrera resor efter klimatpåverkan (färre mellanlandningar och moderna flygplan kan pressa utsläppen något). Kom ihåg att flyget egentligen inte ryms i en hållbar livsstil.
  4. Tänk på barnbarnen på banken. De flesta svenska fonder har fortfarande innehav i kol och olja. Leta efter hållbara fonder och rådfråga på banken. Sjunde ap fonden ska vara bra har jag hört. ap7.se/hallbarhet/
  5. Skäm bort barn/barnbarn/och barnbarns barn med upplevelser och långsiktigt sparande i första hand och materiella saker av hög kvalitet i andra hand.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kognitiv dissonans - varför vi väljer att skita i klimatet

500g nötfärs - 5 dagars utsläpp!

Under ett ton koldioxid på ett - så har det gått!