Så blir du en klimathjälte och går själv vinnande ur processen!

Eftersom Parisavtalet innebär att vi i Sverige skulle behöva minska våra utsläpp med runt 10-15 procent om året det närmaste årtiondet, men de konsumtionsbaserade utsläppen hos varje svensk är oförändrade sedan 1990-talet, kommer här 3 möjligheter för dig att bli en klimathjälte och själv gå vinnande ur processen!

  1. Minska intaget av det röda köttet till under 500 gram per vecka. Det är livsmedelsverkets rekommendation för minskad tjock- och ändtarmscancer. Idag ligger den svenska medelkonsumtionen av rött kött på 1,1 kilo per vecka. Rött kött är nötkött, lammkött, griskött och motsvarande chark. Om minskningen sker främst  i form av minskat nötkött, motsvarar det ca 1 ton koldioxid per år. 
  2. Res aktivt! Sverige är ett av världens mest stillasittande länder och det börjar nu även spegla sig i barn och ungas hälsoproblem. Studier visar att människor som reser aktivt (går och cyklar) samt åker med kollektivtrafik mår bättre och är friskare än de som åker bil! Bilberoendet skapar stillasittande, dålig luft i våra städer, buller, trängsel och klimatförändring. Låt fossilbilen stå!
  3. Lägg pengarna på tjänster, service och upplevelser - inte prylar. Det har blivit billigt att köpa och äga materiella saker i och med globaliseringen och frihandelsavtal. Våra förråd, garderober och lådor översvämmas av saker som vi egentligen inte behöver. Alla dessa saker belastar klimatet och tar upp mental energi. Att handla, hämta ut paket, packa upp, få igång, använda, städa undan, glömma bort, leta fram, byta batterier, få igång igen, inte få igång, källsortera och åka till tippen tar mycket tid och mental ork. Vad är viktigt egentligen? Tid med familjen? Mental avkoppling? Upplevelser? Samtal? Det finns mycket att vinna genom att anamma det post-materialistiska samhället! 


Kom igen nu Soffsverige! Laga en veg-rätt idag, ställ bilen i morgon och inför köpstopp sommaren ut så ska vi för tusan klara av Parisavtalet!

Ha en underbar dag!

/Petter
Image result for tre tips

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kognitiv dissonans - varför vi väljer att skita i klimatet

Under ett ton koldioxid på ett - så har det gått!

Summerar mars månad - lägsta utsläppen någonsin.