Nyblivna trebarnsfamiljen säljer bilen!

Hej!

Här kommer ett förhoppningsvis spännande inlägg! När mitt koldioxidprojekt drog igång vid årsskiftet blev en naturlig följd att vi behövde begränsa bilåkandet. Vi har egentligen inte kört särskilt mycket tidigare, väl under 1000 mil per år. Detta skulle dock uppta ca halva min utsläppsbudget för 2018 och då skulle jag i princip behöva äta potatis och linser hela året för att klara 1 ton CO2.

Det som hände var i stället att jag började pröva bilbehovet i varje situation. Hur skulle vi kunna ha gjort i stället? Det resulterade så småningom i någon form av "bilbojkott" för att tänja lite på gränsen, kanske till min frus förtret - ibland var jag nog omständig. För pengarna vi sparade på detta varje månad under vintern köpte vi sedan lådcykeln i april och den har sedan dess rullat nästan en mil om dagen, främst till och från förskolan där vi parkerar den och åker vidare med kollektivtrafiken men även runt till lekplatser i närområdet och nu på sommaren till stranden. 

Under de fyra år som vi haft Volvon har vi lagt ca 120 000 kr på den (ja det är lite nördigt att ha koll på det), vilket motsvarar 2500 kr per månad. Eftersom vi använder den så pass lite, vi behöver den inte alls till vardags, så känns det nu extremt oekonomiskt att ha kvar den. Jag har räknat en del på vad vi i stället skulle få ut för de pengarna.

För halva månadskostnaden skulle vi kunna:
* Hyra stor bil 2 ggr per år i en vecka och köra ToR Malmö eller Göteborg (eller åka ännu mer tåg).
* Hyra en bil på Cirkle K några gånger om året för att åka till tippen eller göra utflykter.
* Åka taxi 1-2 gånger per månad, vilket vi troligtvis inte kommer att göra.
* Och alltså spara 1250 kr per månad som vi kan lägga på annat.

Storhandling kör vi redan varje vecka via Coop.se, vilket har revolutionerat vår småbarnsvardag. Varje måndag kväll kommer "Coop-bilen" med alla våra basvaror och maträtter för måndag till torsdag som vi plockat ihop i telefonen på 10 minuter kvällen innan. Det är riktigt bra!

Det finns dock några tillfällen då vi kommer att sakna den. När vi behöver åka till barnaktuten med sjuka barn, då får vi ta taxi. När vi ska göra någon spontanutflykt till skogen eller behöver handla något stort och otympligt. Då finns hyrbil, bilpool och hemleverans. När snön faller hårt och det är svårt att ens komma fram till busshållplatsen med barnvagnen. Då får vi härda ut i snön.

Men vi sparar några kronor, vi slipper att städa, tvätta, mecka, besiktiga, byta däck, lämna in på service och torka upp barnens åksjukespyor stup i kvarten. Men framför allt så sparar vi på miljön och klimatet, och det känns bäst av allt! För som vanligt så måste jag säga, att det är bråttom med klimatet! Och om det går att leva ett hållbart liv i Sverige år 2018, så varför inte göra det?! Jag känner bara hur mitt liv har blivit ännu bättre genom det här projektet. Så länge jag har ett värdigt mål att sträva mot så är det få saker som kan påverka mitt välmående negativt, och så kan jag lika gärna välja det hållbara alternativet.

Nu har vi alltså gjort oss av med den gamla Volvon och ska prova att leva bilfritt tillsvidare!

Stay tuned.

Ha det gott!

/Petter

Såhär ser vår uppfart ut numera! Betydligt trevligare :)

Kommentarer

  1. Hurra för er. Jag jobbar på bilminskande. Till vardags använder jag nästan aldrig bilen. Drömmer dock om en miljövänligare bil.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Kognitiv dissonans - varför vi väljer att skita i klimatet

Under ett ton koldioxid på ett - så har det gått!