Utsläppen i augusti

Hej,

Här kommer rapporten kring mina utsläpp i augusti (något försenad).

Ustläppen från transporter har reducerats tack vare att bilen är borta och att det i pricnip har gått att kalara sig enbart på tunnelbana och cykel. Två taxiresor (hem från sent extrajobb) gör dock att utsläppen hamnar något högre än de annars skulle. Men det fina är att ju mer man ser sig om, desto fler lösningar hittar man. Exempelvis har jag hittat en sida där man kan beställa elbilstaxi (www.elbilstaxi.se) till så vitt jag kan se samma pris som fossiltaxi. Så det blir det nästa gång!

På bostaden ger mig klimatkontot fortfarande en genreöst avrundad nolla men den brode ligga närmare 50 kilo. Även detta värde verkar otroligt lågt men jag klagar inte. Vi bor väldigt miljövänligt.  De enda som saknas är lokalt producerad el. Solceller har diskuterats och förutsättnignarna bör vara goda och ekonomiskt lönsamma.

Maten ligger kvar på min lägsta nivå. Om man undviker de största bovarna (nöt, gris, lamm, och mejerier) så är det lätt att hålla sig lågt även om kosten varierar. Oatlys iKaffe (havremjölk), Becel Gold på mackan och vegansk ost (tex på pizzan) gör det lätt att fortsätta behålla flertalet rätter och inte bara laga linsgryta hela tiden.

Konsumtionen tillät i augusti ett par nya kostymbyxor och ett par lätta skor. Barnens kläder bokför jag inte på mig själv, däremot blir jag delutsläppare om vi köper något stort tillsammans (ex en studsmatta). Vi försöker dock köpa en del begagnat till barnen ockås. Vi har till exempel köpt två par riktigt fina par höstskor från Kavat till bra pris på tradera och blocket.

Tyvärr har vi i Sverige i dagsläget inga mål för hållbar konsumtion, vilket är beklämmande. Tillsvidare får vi ta saken i egna händer och fortsätta ligga på våra beslutfattare i dessa frågor! Alla sektorer bör reducera sina utsläpp med 10-15 procent årligen om vi ska dra vårt rätmätiga strå till Parisavtalet. Halverar du ditt bilåkande, drar ner på antalet flygresor och börjar äta mer vegetarisk detta året har du rätt takt på omställningen! Alla behövs och alla hjälper till att bidra till en normförskjutning där klimatvänligt blir den nya standarden. Vi kan antingen ställa om frivilligt idag, eller behöva göra det ofrivilligt i framtiden och dessutom behöva anpassa oss till tunga, tunga förändinrgar i väder, försäkringspriser, ökade migrationsströmmar mm. Vi exponeras också för risken att ickedemokratiska nationer tar saken i egna händer och driver igenom sina lösinagr på den globala uppvärmingen, som att till exempel spruta ut kylande kemikalier i luften. Det behövs ledarskap i den här frågan. Och bra ledare leder alltid med gott exemple och sätter laget framför jaget. Bara så kan vi komma frammåt! Det är vårt hopp och det är vår moraliska skyldighet att gå före. Nu kör vi mot fossilfriheten!

/Petter


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kognitiv dissonans - varför vi väljer att skita i klimatet

Under ett ton koldioxid på ett - så har det gått!

Nyblivna trebarnsfamiljen säljer bilen!